суботу, 18 грудня 2021 р.

 

Що таке булінг

 Булінг, тобто цькування, – це дії або бездіяльність учасників освітнього процесу, які спрямовані на вчинення психологічного, фізичного, сексуального чи економічного насильства проти малолітніх, або ж неповнолітніх осіб.


Фізичний булінг – це штовхання, ляпаси, інколи нанесення тілесних ушкоджень.

 Психологічний – це гострі жарти, обзивання нецензурною лексикою і також поширення неправдивих чуток. 

Економічний – це про пошкодження майна дитини: рюкзака, зошитів чи одягу. 

Існує ще й сексуальний булінг: це коли використовують різні фотошопи, знімають відео у місцях, де це заборонено, наприклад у роздягальнях чи вбиральнях.

Як батькам дізнатися, що дитина страждає від булінгу

Основні ознаки булінгу – це систематичність. Також у булінгу є сторони: це є кривдник, тобто булер, який чинить дію, потерпіла особа і  також спостерігач – людина нейтральна.«Перші дзвіночки», на які батькам слід звернути увагу: дитина замикається  у собі, відмовляється відвідувати школу, також буває, що втрачає апетит. Інколи у підлітків, які страждають від знущань, можуть виникати суїцидальні думки.  Однозначно, якщо батьки бачать, що їхня дитина не така як завжди і з цим впоратися не можуть –  потрібно звертатися до фахівців.

Чому спостерігач також учасник боулінгу

Спостерігач – нейтрально реагує на знущання булера над жертвою і таким чином посилює дії кривдника. Тобто це публіка, на яку працює булер. Спостерігачу слід втрутитися і допомогти вирішити ситуацію.

Яка відповідальність за булінг

У 2019 році були внесені зміни до закону щодо протидії боулінгу. На  даний час –  це адміністративна відповідальність. Тож булеру треба пояснити, що він вчиняє насильство і за це доведеться відповідати. За дітей до 16-ти років відповідальність перед законом несуть батьки.


Якщо у класі чиниться булінг, дитина може про це сказати вчителям і батькам. Адміністрація школи в разі потреби може повідомити правоохоронців та службу у справах дітей.

Як школа бореться із булінгом

 Проводяться вихоні години , бесіди з поліцейськими .  Працює команда вчителів ,та соціальний педагог з психологом, до яких учні можуть звернутися по допомогу.



З Днем Державного Гімну,Україно!

  10 березня українці відзначають День Державного Гімну України, одного з головних символів держави поряд із прапором і гербом Відзначення ...